Лимецът съдържа минимално количество глутен, което обаче не предизвиква алергични реакции. Това го прави подходяща храна за хора, страдащи от глутенова непоносимост (цьолиакалия).
Лимецът не съдържа холестерол, но пък от друга страна има свойството да разгражда лошия холестерол в организма, затова лимецът се препоръчва за хора, които имат завишени нива на холестерол в кръвта.
Може би най-важното нещо, което трябва да се знае за тази житна култура, е хранителният й състав. Лимецът е богат на много витамини и минерали – витамини от групата В, витамин Е, калций, калий, фосфор, магнезий, натрий, селен, желязо и цинк. В състава му има и много антиоксиданти, белтъчини и ненаситени мазнини. Това го прави изключително полезна храна, която трябва да бъде включвана в хранителния ни режим всеки ден.
Лимецът е богат на фибри, което го прави подходящ за хора със забавен метаболизъм и хора, страдащи от проблеми с обмяната на вещества. Най-старото жито на света оказва благоприятно въздействие върху зрението и цялата нервна система, подобрява работата на мозъка. Като заключение – ежедневната консумация на лимец ще ни направи по-здрави, по-слаби, по-красиви и дори по-щастливи.